Sunday, August 9, 2009

Erti Sebuah Kerinduan..

Sempat sebentar tadi bertanyakan khabar ummi dan abi di kampung.. Terasa kerinduan menyusup di hati, lama tidak kembali ke kampung halaman.. Rasanya baru sebulan meninggalkan kampung, tak sempat pulang dek kerana aktiviti yang sentiasa memenuhi ruang..

Lagi rindu bila mendengar suara abi yang banyak memberi nasihat dan teguran walaupun diri ini mungkin sudah pandai jaga diri tetapi kerisauan seorang ayah pada anaknya terlalu tinggi.. Teringat bila bersama Abi, seronok membincangkan isu-isu semasa, hukum-hukum agama, sama-sama berkongsi pendapat dan idea. Kadang-kadang tak cukup masa. Bila ada masa dalam kereta pun bicaranya boleh menambahkan ilmu. Itulah Abi yang saya sangat kagumi..hinggakan amanahnya sebentar tadi masih kedengaran lagi..

"Jaga diri baik2 kat sane.. Abah dengar banyak sangat perkara yang tidak elok dilakukan mahasiswa walaupun mengaji Islam, Banyakkan bergantung dan doa pada Allah, solat malam jangan tinggal.."

Seribu makna terungkai apa yang dikatakan oleh Abi memang ada benarnya, Walaupun mengaji di Fakulti Pengajian Islam tetapi, mahasiswa kini sudah tidak pandai menilai perkara baik dan buruknya. Yang hanya tahu keseronokan!! (Nauzubillahiminzalik)

[ Daripada Abu Hurairah r.a. katanya, Rasulullah s.a.w. ditanya tentang apakah sebahagian besar amalan yang memasukkan para manusia itu dalam syurga. Beliau s.a.w. menjawab: "Iaitu bertaqwa kepada Allah dan bagusnya budi pekerti.
" Beliau ditanya pula tentang apakah sebahagian besar amalan yang memasukkan para manusia dalam neraka. Beliau menjawab: "Iaitu kerana perbuatan mulut dan kemaluan."
Diriwayatkan oleh Imam Tirmidzi dan ia mengatakan bahawa ini adalah Hadis hasan. ]

Mujur, sahabat handai banyak memberi teguran dan kekuatan dalam melaksanakan amanah yang dipertanggungjawabkan. Kadang-kadang kita perlukan sahabat untuk memberi teguran, kerana sahabatlah cermin kepada kita.. bukan semua manusia itu sempurna. Sedarlah wahai sahabatku, dunia ini sudah terlalu tua untuk berdiri, hanya menunggu masa untuk roboh. Ia tidak betah untuk menerima lg kerosakan tangan-tangan manusia...

Mohonlah pada Allah, agar diberikan kekuatan sama ada jasmani atau rohani. Apa yang kita lakukan tidak semestinya baik untuk kita, dan apa yang kita tidak suka tidak semestinya tidak baik untuk kita. Segalanya datang dari Allah SWT dan kepadanya jua kita akan dikembalikan..
Moga sentiasa thabat dijallan ini.. Wallahua'lam.

Tuesday, August 4, 2009

Bersama-sama dalam meramaikan program Kem Pemantapan Akidah.

Aktiviti menarik menanti anda!!!!
Rasainya sendiri..

Jom Ramai-Ramai...

Sama-sama kita raikan LIGA PIALA DEKAN,
Tunjukkan pada semua mahasiswa/i Islam boleh bersukan mengikut cara Islam..
"Akal yang sihat ada pada badan yang sihat"


Monday, August 3, 2009

KENANGAN....

Ust Mekkah yang banyak membantumencari pucuk pakupembahagian anak angkat

Assalamualaikum, salam perjuangan buat sahabat-sahabat handai diluar sana... Perjuangan Islam perlu kita bawa walaupun dimana jua kita berada, kerana seorang Daie dimana dan kemana jua dia pergi, disekelilingnya adalah mad'u. Disitu, kita dapat menilai diri kita sama ada kita ini kuat dalam menegakkan agama Allah SWT dan membawa Islam ataupun tidak.

Kenangan yg tidak dapat dilupakan ketika prgram dakwah masyarakat orang asli Muslim di kampung Changkat Bintang bersama pelajar-pelajar Sijil Dakwah dan Kepimpinan ILDAS membuktikan mereka yang terbaik dalam memberikan contoh tauladan pada masyarakat walaupun baru 3 tahun memeluk Islam...


Buat Masyarakat Orang Asli di Kampung Changkat Bintang, terima kasih di atas penerimaan dan layanan yang baik terutama mak angkat saya..

Teruskan usaha dakwah walaupun dimana jua kalian berada.. Wallahua'lam..

ReNunGan...