Wednesday, May 13, 2009


Assalamualaikum..
Salam perjuangan buat sahabat-sahabat..
Kini saya sedang bertugas di Institut Latihan Dakwah dan Selangor (ILDAS) selama dua bulan..
Hari pertama, perasaan berdebar pasti ada pada makhluk yang bernama manusia.. Walaupun begitu, staf-staf disini bagaikan adik beradik menjadikan saya tidak kekok untuk menjalankan tugas dan bertanyakan soalan..
Saya amat kagum bilamana bertemu saudara-saudara baru yang seaqidah yang belajar disini untuk memahami Islam dengan lebih mendalam.. Mereka merupakan pelajar (PSDK) Program Sijil Dakwah dan Kepimpinan. Hanya 8 orang sahaja yang mengambil kursus ini disini.. Saya amat bertuah dapat mengenali saudara baru dengan lebih dekat lagi..Diharap dengan kedatangan kami disini dapat memberikan faedah kepada mereka dalam soal kehidupan seharian berkaitan Islam..
Sebenarnya saya amat kagum dengan semangat juang mereka untuk mempelajari Islam dalam 2 tahun disini.. Banyak pengalaman dan perkara kami kongsikan dalam sehari dua ini.. Mereka berhasrat untuk melanjutkan pelajaran di Kuis dalam bulan enam ini..
Kebanyakan pelajar disini adalah dari berbilang bangsa..
Mudah-mudahan apa yang mereka cita-citakan akan tercapai..

* Kadang-kadang kita lupa akan nikmat Iman dan Islam yang telah Allah berikan kepada kita yang mungkin lebih banyak mengarah kepada keduniaan semata-mata.. Koreksi hati, fikirkan kembali, siapakah kita di dunia ini.. Wallahua'lam..

ReNunGan...